Det væredygtige arbejdsliv

I forbindelse med coronapandemien blev det klart for de fleste, at med den teknologi vi havde til rådighed, så var det muligt for rigtig mange mennesker, at arbejde hjemmefra. Mange arbejdede hjemmefra i længere perioder, og fandt ud af, at de sparede den normale transporttid til og fra arbejdspladsen, forældre tilbragte mere tid sammen med deres børn, og det blev for rigtig mange mennesker nemmere, at få hverdagen til at hænge sammen. De mest ekstroverte medarbejdere savnede de vante rammer og at se deres kollegaer hver dag, imens mange introverte opdagede hvor befriende det var for dem, at arbejde hjemmefra. De slap for unødig stimuli, som ellers følger med det at arbejde i storrumskontor, de kunne selv indrette deres fysiske rammer, så det passede til dem, de var hjemme i trygge rammer, og slap for at forholde sig til kollegaer der enten forstyrrede eller ville snakke om alt og intet.

Det traditionelle arbejdsliv

De fleste af os er vokset op med, at et traditionelt arbejdsliv består nogle faste rammer i form af faste mødetider, faste timeantal, fast løn og faste pladser, og fokus er på hvad vi skal gøre. Vi skal arbejde fra 8-16, vi får den samme løn hver måned uanset hvor meget værdi vi skaber, og vi møder ind samme sted hver dag og mødes med de samme kollegaer. Vores indsats bliver målt i timer i stedet for i den værdi, som vi skaber. Alle skal passe ned i bestemte kasser, og alle skal trives med de samme rammer. Desværre er det bare sådan, at de samme kasser og rammer ikke passer til alle, og det kan være dybt frustrerende for den enkelte medarbejder, at skulle indordne sig under noget, der ikke gavner dem og deres arbejde. Der er sjældent mulighed for, at medarbejderen kan indrette sit arbejde i forhold til deres livssituation, at de kan arbejde hjemmefra mere end 1-2 dage om ugen, det er ikke muligt at arbejde mindre end 30-32 timer, og medarbejderen ses som en ressource fremfor et helt menneske, med følelser og behov, og et liv udenfor arbejdspladsen.

For nogle ville andre rammer øge værdien af deres arbejde, men også have en positiv effekt på deres mentale helbred. Under coronapandemien blev specielt rammerne for vores fysiske arbejdssted ændret, og særligt mange introverte og særligt sensitive fandt ud af, at der var andre måder at arbejde på, end i de efterhånden traditionelle storrumskontorer med støj og afbrydelser.

Det væredygtige arbejdsliv

Det væredygtige arbejdsliv er et arbejdsliv, hvor det handler om at være. Og det handler om andet end de fysiske rammer og kasser. Det er et arbejdsliv, som er langtidsholdbart for dig. Og det er et arbejdsliv, som du kan se dig selv i på den lange bane, fordi der er plads til at du kan være et helt menneske. Det er et arbejdsliv, hvor du f.eks.

  • føler at der er plads til hele dig, som du er

  • stadigvæk har energi til f.eks. din familie, når du har fri

  • udforske og udnytte dit fulde potentiale

  • ikke skal lade som om

  • kan leve efter dine værdier

  • føler mening

  • har de rigtige rammer omkring dig

  • oplever at have balance i dit liv.

Hvad det væredygtige arbejdsliv er for den enkelte, afhænger blandt andet af behov og livssituation. Det kan være at du trives bedst med at arbejde hjemmefra hver dag, at du har et stort behov for at kunne fordybe dig, måske føler du dig overstimuleret af at arbejde på storrumskontor, måske har du små børn, som du gerne vil prioritere at være sammen med, måske har du en sygdom der gør, at det er svært for dig i perioder, at arbejde på fuld tid, måske har du bare lyst til at bruge din tid på det, der føles rigtigt for dig, før det er for sent. Der kan være mange årsager til, at du har svært ved at trives i det traditionelle arbejdsliv, men gør dig selv den tjeneste at lytte, når du mærker, at noget ikke føles rigtigt.

Hvordan ser dit arbejdsliv ud?

For at undersøge i hvor høj grad du lige nu har et væredygtigt arbejdsliv, så kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvordan har jeg det i mit arbejdsliv lige nu?

  • Hvilken vej er jeg på vej ud af, hvis min arbejdsliv bliver ved med at være på denne måde?

  • Hvordan ser mit liv ud om 2, 5 eller 10 år, hvis jeg fortsætter sådan?

Er du interesseret i at høre hvordan jeg kan hjælpe dig med at skabe et væredygtigt arbejdsliv, så er du velkommen til at booke en gratis afklaringssamtale her!

Læs mine andre blog posts

Forrige
Forrige

Udnyt dine introverte styrker og find din vej i arbejdslivet

Næste
Næste

Storrumskontoret - hvor kreativiteten og produktiviteten dør!