Stresshåndtering for introverte: De 5 bedste strategier til balance i hverdagen

Introvert og stress

Stress er desværre noget, som rigtig mange mennesker oplever i deres hverdag, og for introverte er stressfaktorerne nogle andre end for ekstroverte. Som stresscoach møder jeg ofte introverte, der føler sig overvældede og drænede, og som mangler overskud og ro i hverdagen.

I dette blogindlæg beskriver jeg, hvad der særligt kan udløse stress hos introverte, og hvordan man som introvert kan skabe en mere balanceret hverdag.

Hvad vil det sige, at være introvert?

Før vi dykker ned i stressfaktorerne og håndtering af stress, er det vigtigt at forstå, hvad det egentlig vil sige, at være introvert. Introversion betyder, at man får energi ved at være alener, og for de fleste introverte er det udmattende f.eks. at være til sociale arrangementer, møde nye mennesker eller at være meget ‘på’ eller udadvendt i løbet af dagen. Dette betyder dog ikke, at de ikke kan nyde at være sociale, men de har brug for tid til, at lade op efterfølgende. Introverte er ikke nødvendigvis stille og tilbageholdende, men deres fokus ligger inden i hovedet, i modsætning til ekstroverte, som får energi fra den ydre verden omkring dem.

Man er født som introvert, og det er derfor ikke noget du kan ændre på. Men du kan lære hvad du har brug for og hvad du skal være opmærksom på, så du kan opnå større trivsel i hverdagen.

Læs også: 5 myter om introverte

Stressfaktorer for introverte

Det som belaster dig og tapper dig for energi, kaldes for stressfaktorer, og de kan medvirke til stress. Her er 5 stressfaktorer, som i særlig høj grad påvirker introverte:

  1. Sociale arrangementer Introverte kan føle sig trætte og udmattede efter socialt samvær. Mange møder, sociale arrangementer og netværksaktiviteter kan være drænende, både følelsesmæssigt og mentalt.

  2. Mangel på alenetid Alenetid er ikke kun noget introverte godt kan lide, det er nødvendigt for at de kan genoplade deres batterier. Er der ikke mulighed for, at kunne trække sig tilbage og få ro, kan det dræne dig for energi og være en betydelig stressfaktor.

  3. Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøer i åbne kontorlandskaber med meget baggrundsstøj kan være særligt stressende for introverte. Larm, afbrydelser og konstant at skulle forholde sig til folk omkring sig, kan påvirke både deres produktivitet og øge deres stressniveau.

  4. Udadvendt adfærd Samfundet værdsætter ofte ekstrovert adfærd højt. For introverte kan det være stressende at føle, at de skal tilpasse sig disse normer og være udadvendte, selvom det er naturligt for dem, og at de bruger en masse energi på det, og måske oveni købet gå på kompromis med sig selv for at passe ind.

  5. Lavt selvværd Nogle introverte tvivler på sig selv og føler sig forkert, fordi de måske ofte har fået af vide, at de skal sige noget mere, være mere opsøgende eller sociale. Det kan have stor betydning for selvværdet, hvis man konstant tvivler på om man er okay eller god nok, som man er.

Læs også: De 4 stresstyper: Kan du genkende dig selv?

Hvordan kan introverte håndtere stress?

Når du har indset hvad det er, der er de største stressfaktorer i dit liv, så er næste skridt, at tage ansvar for at at gøre noget ved det, hvis du oplever at føle dig stresset. Disse 5 stresshåndteringsstrategier er særligt egnede til introverte:

  1. Planlæg alenetid Sørg for at sætte tid af til, at være alene hver dag. Det er ikke egoistisk at passe på dig selv. Det er selvomsorg, og jo mere energi du selv har, jo mere kan du give til andre.

  2. Kommuniker dine behov Stå ved hvad du har behov for, og forklar din familie, venner og kolleger, hvad du har brug for og ikke har lyst til. Hvis ikke du fortæller dem det, kan de ikke vide det. At sige nej til noget du ikke har lyst til, er at sige ja til dig selv.

  3. Skab et roligt arbejdsmiljø Hvis det er muligt, så bed om at arbejde hjemmefra eller find et roligt område på dit arbejde, hvor du kan koncentrere dig uden baggrundsstøj og afbrydelser. Hvis ikke det er muligt, så overvej om det er det rigtige arbejde for dig.

  4. Stå ved dig selv Undgå at lade dig påvirke af andres forventninger til, hvordan du skal være eller hvad du skal gøre. Du er lige som du skal være.

  5. Søg hjælp og støtte Tal med en stresscoach eller terapeut, der kan hjælpe dig med at udvikle og benytte strategier til at stresshåndtering.

At forstå og håndtere de stressfaktorer, der særligt påvirker dig som er introvert, er afgørende for at opnå trivsel og overskud i hverdagen. Husk, at det er okay at prioritere dine egne behov og søge hjælp, når det er nødvendigt.

Hvis du kæmper med stress og har brug for hjælp til at finde balance i dit liv, er du velkommen til at booke en gratis samtale med mig. Så kan vi tale om din situation og sammen finde ud af, hvordan jeg evt. kan hjælpe dig.

Næste
Næste

10 råd til større arbejdsglæde for dig, der er introvert