Hvorfor er det så svært at forlade det, der ikke føles rigtigt?
Ifølge en undersøgelse fra Ballisager er ca. hver 5. dansker ikke glad for sit arbejde.
Føler du dig fanget i et job, der ikke føles meningsfuldt?
Drømmer du om at et arbejdsliv, du rent faktisk glæder dig til at stå op til?
Du er ikke alene.
Mange føler sig fanget i et arbejdsliv, der giver dem tryghed og forudsigelighed i hverdagen, og penge ind på kontoen hver måned, men hvor de samtidig føler, at de er gået i stå eller at der burde være mere i livet. Det kan være utroligt svært at bryde ud af.
Vi længes efter mere mening, mere glæde og mere tilfredsstillelse i vores arbejdsliv. Og alligevel er det ofte en udfordring at tage det første skridt væk fra det velkendte og trygge.
Jeg vil her beskrive tre af de mest udbredte årsager til, hvorfor det kan være så svært at forlade det velkendte og trygge, selv når vi ved, at det ikke længere er det rigtige for os.
I slutningen af blogindlægget er der en lille refleksionsøvelse til dig, som har lyst til at grave lidt dybere ned i hvordan disse årsager påvirker dig og dine karrierevalg.
De tre mest udbredte udfordringer, der holder os tilbage, er tryghed, ydre forventninger og sunk cost-fænomenet.
Tryghed
Det kommer nok ikke bag på dig, at tryghed har en stor betydning for vores lyst og evne til at skabe forandringer. Vores biologi spiller en afgørende rolle i vores modvilje mod at forlade det velkendte, idet vores hjerner er programmeret til at søge sikkerhed og overlevelse, ved at forsøge at holde os indenfor vores komfortzone. Når vi overvejer at forlade eller skabe forandringer i forhold til vores nuværende situation (f.eks. vores arbejdsliv), aktiverer dette vores amygdala, hjernens “alarmcentral”.
Amygdala der håndterer frygt med en kæmp-flygt-frys respons, giver os mulighed for at komme ud af farlige situationer, men ulempen kan være, at amygdala kan få os til at overreagere og forhindre os i at tage det første skridt mod at forfølge vores drømme. Usikkerheden om udfaldet, manglen på garanti og frygten for fiasko kan lamme os og fastholde os i vores nuværende situation, uanset hvor utilfredse vi er. At forlade vores komfortzone kan føles så frygtsomt, at mange mennesker forbliver i deres arbejdsliv, selvom de ikke er tilfredse, blot for at undgå at forlade denne tryghed.
Ydre forventninger
Vores familie, venner og samfundet omkring os har ofte forventninger til de valg vi træffer i vores arbejdsliv. Disse forventninger kan stamme fra kulturelle eller familiemæssige normer, der dikterer, hvad der anses for "rigtigt" eller "succesfuldt." At bryde ud af disse forventninger og gøre noget uventet kan være en skuffelse for vores relationer, og det kan skabe konflikter, som vi ikke kan overskue konsekvenserne af. Nogle erhverv og karrierevalg er forbundet med høj social status og anerkendelse, hvilket kan være en stærk drivkraft for at fortsætte i et arbejdsliv, selvom den ikke længere er tilfredsstillende. Mange frygter at miste denne anerkendelse og status ved at forlade deres nuværende job eller karrierevej, og dette kan skabe en følelse af at være fanget, og at de ikke har noget valg.
Sunk Cost-fænomenet
Jo mere tid og energi vi har investeret i vores nuværende job eller karrierevej, jo sværere kan det være at tænke på at forlade det hele. Vi kan føle, at vi allerede har givet så meget, og at det ville være en spildt at starte forfra, hvilket får os til at føle os forpligtede til at fortsætte, uanset hvor ulykkelige eller utilfredse vi er. Mange mennesker har en tendens til at fokusere på deres tidligere investeringer i stedet for at fokusere på fremtidige muligheder og gevinster. De tænker "Jeg har brugt så mange år og så mange ressourcer på det her, så nu kan jeg lige så godt fortsætte." Denne måde at tænke på kan være en kæmpe stopklods, der forhindrer os i at træffe de bedste beslutninger for vores fremtid, da vi fastholder noget, der ikke længere er meningsfuldt.
Spørgsmål du kan stille dig selv:
Hvordan føler du at disse udfordringer relaterer sig til din situation?
Hvordan har du tidligere oplevet, at ydre forventninger har haft indflydelse på dine valg i arbejdslivet? Hvordan har det påvirket dig, og hvad har du lært af det?
Hvilke tanker og følelser opstår, når du overvejer at forlade din nuværende arbejdsliv for at forfølge noget, der virkelig interesserer dig? Hvad er det første skridt, du kan tage for at komme tættere på dine drømme?
Er du nysgerrig på dine muligheder eller er du klar til at arbejde på at skabe det arbejdsliv, du længes efter, så er jeg her for at hjælpe og støtte dig. Jeg har selv trodset alle tre udfordringer, og står klar til at hjælpe dig med at gøre det samme. Hvis du vil høre hvordan, så book en gratis og uforpligtende afklaringssamtale med mig her.